Weldra 33 extra assistentiewoningen aan zorgcampus De Boomgaard, met zorg op maat

Het gemeentebestuur van Langemark-Poelkapelle verkocht de grond aan Community Building, die 33 assistentiewoningen zal bouwen. © Henk Deleu

LANGEMARK-POELKAPELLE Langs de Lekkerboterstraat in Langemark, op een steenworp van de zorgcampus, komen 33 assistentiewoningen. Om zorg te garanderen voor de bewoners wordt nauw samengewerkt met woonzorgcentrum De Boomgaard. 

Christophe Maertens 

In de vorige legislatuur wou het gemeentebestuur de bouw van de assistentiewoningen nog zelf in handen nemen. Daar werd van afgezien en het perceel in de buurt van de zorgcampus werd verkocht. “Op die manier hoeven we niet zelf te investeren in die gebouwen”, zegt burgemeester Dominique Cool (N-VA). “Ook leek het ons beter in zee te gaan met iemand die verstand van zaken heeft. Op die manier kwamen we uit bij Community Building.”

Zongericht terras

Community Building is een zorgontwikkelaar uit Aalter gespecialiseerd in assistentieflats. “Wij hebben 30 jaar ervaring in de sector”, zegt zorgontwikkelaar Maarten Criem. “Onze expertise in de ouderenzorg bouwden we op vanuit de ontwikkeling en exploitatie van verschillende woon- en zorgcentra. Ondertussen realiseerden we projecten in Brugge, Gent, Harelbeke, Poperinge, Beernem en Westouter.”

Onder de naam residentie Wildertuin bouwt Community Building binnenkort in Langemark 33 energiezuinige woonunits. “Het gaat om 1- en 2-slaapkamerappartementen met volledig uitgeruste keukens en badkamers”, zegt Pieter Declerck van Community Building. “Elke assistentiewoning is voorzien van een zongericht terras. Daarnaast krijgen alle gelijkvloersappartementen een afgesloten privétuin met weinig onderhoud ter beschikking.” Vanaf 175.000 euro, exclusief 12 procent btw, kunnen mensen een van de woningen kopen. Ook huren kan en dat vanaf 24 euro per dag.

Dorpsrestaurant

“De residentie ligt net naast onze zorgcampus. Dat maakt dat koppels waarvan één van beiden wel wat zorg nodig heeft, dichter bij elkaar kunnen wonen”, aldus schepen Zorgcampus Heidi Coppenolle (N-VA). “De samenwerking wordt belangrijk. Zo voorziet de zorgcampus woonassistentie, waardoor we zorg ‘à la carte’ kunnen bieden. Bewoners kunnen eten in het dorpsrestaurant of krijgen hun maaltijd thuis geleverd. Poetshulp, technische hulp, de kapper, een pedicure of kine behoort allemaal tot de mogelijkheden. Wanneer de zorgnood groter wordt, kan die worden voorzien door het dagverzorgingscentrum of het woonzorgcentrum. Bijkomend sluit residentie Wildertuin aan op het oproepsysteem en de crisisinterventie van het woonzorgcentrum. 24 op 24, 7 op 7, kunnen we zorgkundigen vanuit het woonzorgcentrum worden opgeroepen naar een assistentiewoning.”